У препуној сали Центра за културу Даниловград 16.априла 2024. године по први пут представљене три књиге свједочанства , које је издала Фондација братство Кадић из Даниловграда и Београда, о погрому братства Кадића од стране Великог војводе Мирка Петровића и његовог сина књаза,односно краља Николе који је сио на крваву столицу свога стрица књаза Данила.Бранећи част своје сестре Данице, младе попадије Пунише Павићевића,коју је надобудни Књаз на силу обљубио током тројичинданске свечаности под Острошком светињом.6.јуна 1854. године, али и част свога братства,Бјелопавлића и цијеле Црне Горе, Тодор Кадић је , као што је познато, 31. јула 1860. године на которској риви из кубуре на капсулу убио књаза Данила.Наког тога је услиједила стравична одмазда над недужним братственицима Кадићима из Бована у Бјелопавлићима и свима који су са њима били у сродству.

О књигама су говорили: проф. др Борис Брајовић,др Жарко Лековић, историчар, аутори Будо Симоновић, Милорад Дуди Кадић и Милан Стојовић,који је истовремено био и сценариста и водитељ ове успјеле промоције .У умјетничком дијелу програма наступили су пјесници Рајко Палибрк Кадић и Љубисав хаџи Бјелић Морачки, етно појци Бојана Радовић и Маша Војводић, народни гуслари Славко Јекнић и Максим Војводић, а бурним аплаузима су поздрављени јеромонах мр Предраг Шћепановић,архијерејски намјесник подгорички и даниловградски,који је благословио скуп и Жарко Павловић Кадић, ктитор Манастира Св.Димитрија Солунца на Бовану Кадића и цијелог низа других објеката на огњиштима предака и финансијер књига које говоре о Кадићима , који је позвао све пријатеље нашег братства да подрже захтјев Скупштини Црне Горе, која је правни насљедник Сената црногорског и брдског који је 12. фебруара 1861. године донио сентенцију којом је аминован геноцид на Кадићима, да се стави ван снаге и недужне и невине жртве рахабилитују, јер у њој између осталог стоји да “ док је Црне Горе у њеним границама нико од Кадића не може остати, ни дијете од њихове одиве...“

КЊАЗ ДАНИЛО И КАДИЋИ - велики фељтон у Вечерњим новостима

Прича о страдању братства Кадића са Бована из Бјелопавлића ни послије 164 године не губи на актуелности. То потврђује и фељтон објављен у ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА, високотиражном српском листу, у периоду од 1. до 22. новембра 2023. Године. Аутор фељтона, објављеног у 21 наставку је Милан Стојовић, публициоста и новинар, иначе директор Фондације Братство Кадић Даниловград.


ФЕЉТОН У ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА